Artikel in de PI


Woningcorporatie de Alliantie bracht al haar kantoren samen in één gebouw. Studioninedots maakte er een plaats van waar ontmoeting en interactie vanzelfsprekend zijn.

De Alliantie zat voor de verhuizing verspreid over meerdere kantoorlocaties. Het besluit om deze kantoren samen te brengen op het Lucent-terrein in Hilversum kwam voort uit overwegingen van klantvriendelijkheid en efficiency. “Het had als gunstige bijkomstigheid, dat alle medewerkers nu ook meer met elkaar te maken kregen”, aldus architect Metin van Zijl van Studioninedots.

Atrium
Het vier verdiepingen tellende BR gebouw uit de jaren 70 was nog in goede conditie, maar had een nietszeggende uitstraling met een onopvallende ingang op de hoek. Studioninedots voorzag het gebouw van een duidelijk gezicht, met een niet te missen entree midden in de gevel. Deze entree maakt deel uit van een nieuw, centraal atrium. De toevoeging van dit atrium, dat dankzij zijn lichte, tetrisvormige betonnen kaders duidelijk afsteekt bij de donkere gevel, maakt van het hele gebouw een soort poort. Zo kunnen de bewoners van de toekomstige woonwijk door het atrium lopen om naar het nabijgelegen winkelcentrum te gaan. Ook binnen heeft het atrium voor een enorme kwaliteitsverbetering gezorgd. “De vloeren van dit pand waren dankzij een diepte van 23 m in het midden erg donker, de gangbare kantoorvloer is zo’n 17 m diep.” Om meer licht in het gebouw te brengen, herhaalde Studioninedots wat ze al eerder hadden laten zien in De Burgemeester in Hoofddorp. Ze knipten in het hart van het gebouw een deel van de verdiepingsvloeren weg en voorzagen de resulterende vide van extra daglicht door middel van grote dakramen. Hiermee hadden ze zowel een centrale, herkenbare entree gemaakt als een ontmoetingsplaats voor medewerkers van De Alliantie en bezoekers. “Het verschil met de Burgemeester is, dat het hier niet om een bedrijvenverzamelgebouw gaat, maar dat er verschillende kantoren van een en dezelfde organisatie zitten. Deze kantoren hadden uiteenlopende hoeveelheden vloeroppervlak nodig.” Studioninedots vond hiervoor een elegante oplossing. “Je ziet dat het atrium naar boven toe steeds smaller toeloopt”, aldus Van Zijl. “Daardoor hebben de bovenverdiepingen het meeste vloeroppervlak, en is op de benedenverdieping de grootste ontmoetingsruimte. Hier bevinden zich dan ook de receptiebalie en het bedrijfsrestaurant. “Omdat het atrium vanwege de brandveiligheid niet open mocht zijn naar de kantoorvloeren, hebben we rondom deels glazen wanden geplaatst, en deels houten kastenwanden met meerdere functies.” Op sommige plekken zijn dit akoestische wanden, soms zijn er pantry’s in verwerkt, of zelfs een bibliotheek. Altijd gaat het om gedeelde faciliteiten, plaatsen waar mensen elkaar kunnen tegenkomen.

Een uitgebreide projectbeschrijving (auteur: Eva Vroom) is te lezen in PI 2-2016.