Circulair iepenhout van Nederlandse bodem


Where ecology meets economy’ is het motto van Eosta, distributeur van verse, biologische en eerlijke groente en fruit. Ze fungeert als innovatieve ketenregisseur voor meer dan duizend telers op zes continenten, en met hun ‘trace & tell’ systeem Nature & More biedt zij consumenten complete transparantie bij biologische producten.

Voedseltransparantie is erg belangrijk voor Eosta want ‘Verantwoordelijk’, ‘Samen’ en ‘Authentiek’ zijn de kernwaarden die aan de basis liggen van hun innovatieve aanpak. Het motto van Eosta is ‘Where ecology meets economy’ en dat is wat precies past bij de circulaire aanpak.

Het nieuwe te bouwen distributiecentrum en hoofdkantoor (19.000 m2) moest naadloos aansluiten bij deze visie. Over de toekomstige uitvoerder had Volkert Engelsman (oprichter en directeur Eosta) al duidelijke ideeën: de uitvoerder moet circulair kunnen bouwen, kennis hebben van circulaire materialen en open staan voor nieuwe businessmodellen.

Visie

Het nieuwe pand, naar ontwerp van RAU, is in hoge mate circulair gerealiseerd. Voor het interieur stelde Volkert Engelsman alle vertrouwen in Ex Interiors en Logge Circulair. De keuze voor Logge Circulair werd uiteindelijk gemaakt omdat beide organisaties een visie delen. Een visie op de toekomst, hoe de wereld eruit moet zien en welke duurzame oplossingen er nodig zijn om de wereld te beschermen. Een gezamenlijke intrinsieke gedrevenheid om circulair ondernemen verder te ontwikkelen zodat deze missie werkelijkheid kan worden. Voor de bouw van het interieur wordt er, van ontwerp-tot aan bouwfase, volgens de principes ‘reduce, re-use and no waste’ gewerkt.

Dennebos

De keuze van Logge Circulair voor Dennebos Flooring was snel gemaakt, Logge moest eerder werken met producten van Dennebos Flooring. Verantwoord omgaan met producten van moeder natuur is voor Dennebos Flooring vanzelfsprekend. Naast eigen FSC-gecertificeerde bosconcessies produceren ze al enkele jaren onder andere Reclaimed Flooring, nieuwe vloeren gemaakt van oude balken en geschikt voor toepassingen als wand- en vloerbekleding en geschikt voor vloerverwarming Daarnaast werken ze alle vloeren zelf af met natuurlijke hardwaxolie die biologisch afbreekbaar is, werken ze samen met mensen uit een sociale werkplaats en verwarmen hun pand met eigen afval.

Eosta circulair Iepenhout dennebos flooring logge circulair

lepenhout 

Voor het interieur heeft architect bewust gekozen voor iepenhout van Nederlandse bodem. De bekleding van de trap, vloer en balustrade moesten hiervan gemaakt worden. Iepen zijn mooie bomen, die toch gerooid moesten worden vanwege van iepziekte. Naast het feit dat het Nederlandse hout Mooi en Sterk is, draagt ​​deze werkwijze bij aan vermindering van transporten en CO2 uitstoot en dus aan een duurzamere wereld. Zo krijgt het hout een tweede leven. De bewuste keus voor Iepenhout van Nederlandse bodem betekent ook afwijken van gebaande paden. Hiervoor moet men samenwerken in de keten, van bos tot vloer. Samen opereren in een bouwteam. In een open gesprek de mogelijkheden en onmogelijkheden bespreken om tot goede prijsvorming en bemonstering te komen.

Transparantie, wie doet wat en is waar verantwoordelijk voor. Waar ligt ieders vakmanschap en wat zijn de mogelijkheden. Samenwerken is ook echt samen, ook de problemen los je dan samen op met open en eerlijk vizier. Overeenstemming bereiken over de uitstraling en afwerking. De juiste materialen gebruiken zodat alle materialen aan het einde van de levensduur hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

www.dennebosflooring.com
www.eosta.com

 

Bron:
Dit artikel verscheen eerder in het Vaktijdschrift Interieurbouw, editie 7-2018. Een onafhankelijk vaktijdschrift bestemd voor vakbedrijven in de interieurbouw, meubelmakers, interieurarchitecten, aftimmerbedrijven, beroepsopleidingen en toeleveranciers in de interieurbouwbranche.

https://www.interieurbouwonline.nl/edities/interieurbouw/2018-7/page_17.html