Jaap in gesprek met Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat op de Nationale Conferentie Circulaire Economie.
Vandaag waren wij met ons voltallige team aanwezig bij de eerste editie van een jaarlijks terugkerend evenement: de Nationale Conferentie Circulaire Economie, georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Rijk, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties slaan de handen ineen om samen te werken naar een circulaire economie in 2050 waarin geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. We horen ook steeds meer kritische geluiden. Hoe ver zijn we eigenlijk?
Steeds meer bedrijven willen “iets met circulariteit”
Circulaire economie is een begrip dat steeds meer ingeburgerd raakt en door steeds meer organisaties toepast wordt. De eerste jaren waren het voornamelijk de goede doelen-organisaties en ondernemingen die duurzaamheid serieus in hun missie hadden staan. Maar met het Klimaatakkoord van 2018 als startsein volgen nu steeds meer organisaties en overheden. Of het nu vanuit een sterke, vaak persoonlijke, intrinsieke gedrevenheid komt of vanuit regelgeving van bovenaf: inmiddels kunnen we wel stellen dat circulair ondernemen blijvend is!
Is het niet vroeg voor circulair ondernemen?
De reden om te starten met circulair ondernemen is voor de meeste mensen wel duidelijk. Vroeg of laat realiseren we ons dat we niet door kunnen gaan met de aarde uitputten. De grondstoffenvoorraad is eindig en iedereen die verder denkt dan zijn eigen generatie, beseft dat er harde actie nodig is. Niet alleen een beetje langer doen met producten en wat meer recyclen, maar een serieuze verandering. Werd circulaire economie eerder nog gezien als utopie, tegenwoordig is het voor steeds meer organisaties werkelijkheid. Vanuit de overheid is circulair aanbesteden inmiddels gedeeltelijk verplicht en ook ondernemend Nederland oriënteert zich steeds vaker op circulair ondernemen. Veel creatieve startups en nieuwe circulaire initiatieven zoeken hun weg in de deze transitie.
Ervaringsdeskundige
In deze relatief nieuwe wereld van circulair ondernemen, zijn wij bescheiden ervaringsdeskundige. Wij realiseren al turn-key circulaire interieurs. Brengen circulaire economie werkelijk in de praktijk daar waar het kan. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat de gebruikte materialen terug kunnen naar hun originele grondstoffen-staat en geschikt zijn voor recycling. Om dit te realiseren werken we samen met een netwerk van circulaire leveranciers. Op deze manier willen we bijdragen aan het mooier, gelukkiger en beter maken van onze wereld. Wij dragen graag ons steentje bij in het maken van meer impact door zoveel mogelijk bedrijven kennis te laten maken met circulaire economie.
Inspireren en kennis delen
Tijdens de conferentie ging het vooral om elkaar inspireren, kennis en inzichten delen en samen werken aan gezamenlijke uitdagingen. Dat is ook de reden dat wij aanwezig waren op de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Zoveel mogelijk belanghebbenden te bereiken, te laten zien en voelen met welke circulaire materialen we werken, uitleg te geven over circulaire projecten en bijbehorende businessmodellen en toe te lichten hoe je nu echt zelf van start kan gaan met circulair ondernemen.
Bruggen slaan
Wij zijn van mening dat 2019 het jaar wordt van bruggen slaan en kennis delen. De brug waarmee het circulair gedachtegoed vanuit de binnenste cirkel van reeds circulair-georiënteerden naar de tweede ring gebracht wordt. De uitdaging is geïnteresseerden die zich in die tweede ring bevinden te bereiken. Zij vinden duurzaamheid wel belangrijk, maar hebben dit nog niet omgezet in concrete actie. Het ontbreken van kennis en de angst om in een groot, oneindig circulair project te stappen weerhoudt hen vaak de eerste stap te zetten. Maar circulair ondernemen is gemakkelijker dan je denkt. Met kleine stappen en ‘learning on the job’.