Eosta, een kantoor vol circulaire materialen


Wie het nieuwe, circulaire kantoor van Eosta binnenloopt, ziet het meteen: de lichte, open sfeer en de aanwezigheid van veel natuurlijke kleuren en materialen. De wetenschap dat deze inspireerde ruimte grotendeels is ingericht met circulaire materialen, maakt het pand extra bijzonder.

Een project dat verder gaat dan duurzaamheid alleen waarbij haar footprint zo klein mogelijk gehouden wordt. Ex Interiors ontwierp het interieur en Logge Circulair werd verantwoordelijk voor de uitvoering van de circulaire inrichting van het pand, inclusief alle circulaire materialen die inmiddels verwerkt zijn in dit toonaangevende kantoor.

Circulaire ambitie en bijzondere kernwaarden

Vorig jaar zette Eosta, specialist in biologische groente en fruit, haar ambitie om in een concreet project: het nieuwe hoofdkantoor moest een ‘voorpost’ worden van de nieuwe, circulaire economie. Het pand ademt de kernwaarden die aan de basis liggen van hun innovatieve aanpak: Verantwoordelijk, Samen en Authentiek.

Initiatief, ontmoeting, co-creatie en samen het verschil maken, staan centraal binnen Eosta. Alle werkplekken zijn gepositioneerd rondom de kernactiviteit van het bedrijf: de trading floor op de begane grond. Vanaf hier draait een brede tribunetrap naar de 1e verdieping. Het grote atrium verbindt beide werkvloeren zodat medewerkers met elkaar in contact staan. De trap vormt het hart van de onderneming en faciliteert belangrijke ontmoetingsmomenten: OAT - onder aan de trap – heet dat bij Eosta.

Zoektocht

‘Als je goed zoekt, blijkt dat er al behoorlijk veel circulaire materialen op de markt zijn. Niet alles is alleen even mooi of bruikbaar’. Aaltsje Venema, interieurarchitect bij Ex Interiors, heeft heel wat circulaire materialen bekeken voordat er een sluitend, circulair interieur voor Eosta ontworpen kon worden. ‘Je houdt rekening met een bepaalde stijl en kleurstelling en de materialen moeten daarbij passen. Bij circulaire productie – lees hergebruik van materialen – is het soms lastig eenzelfde kleur te krijgen waardoor het ontwerp soms weer aangepast moet worden. Voor Eosta is een prachtig interieur ontworpen met een scala aan circulaire materialen. En zelfs dan moet de uitvoerder van het ontwerp, in dit geval Logge Circulair, vaak nog bijstellen of andere materialen voorstellen omdat het in de praktijk toch net weer anders uitpakt dan op papier.’

Wat maakt materiaal nu circulair?

Circulaire materialen zijn materialen en grondstoffen die oneindig hergebruikt kunnen worden. Soms in andere hoedanigheden. Aan het einde van hun levenscycli moeten zij op milieuvriendelijke manier gerecycled kunnen worden zonder daarbij ooit afval te worden.

Eosta bovenaanzicht

Materialenpaspoort

Van sommige circulaire materialen is een materialenpaspoort beschikbaar. Dit document is een weergave van de grondstoffen die in een product of materiaal aanwezig zijn. Zo weet je hoe lang deze mee gaan, wat de restwaarde is en of en hoe vaak ze eventueel hergebruikt kunnen worden in nieuwe producten. Van essentieel belang dus, zo’n paspoort.

Cherryl Djoegan, mede-eigenaar en tevens Manager Circular Business Development bij Logge, organiseert kennissessies om leveranciers van circulaire materialen uitleg te geven over een materialenpaspoort en te begeleiden in het maken van de volgende stappen in circulaire afbouw.

Logge Circulair legt zelf van alle circulaire materialen de kenmerken vast in een eigen databank. Deze verandert continu; er komen vaak nieuwe materialen bij en bestaande materialen krijgen soms een indicatie als blijkt dat deze toch niet zo geschikt zijn in de praktijk.

Voorbeelden van circulaire materialen bij Eosta

Zodra je het nieuwe kantoor van Eosta betreedt, stap je op een circulaire schoonloopzone van polyester. Deze is gemaakt van een sterke vezel, is duurzaam en gemaakt van gerecyclede PET flessen.

Pronkstuk van de begane grond is de brede, houten trap. Net zoals de vloer, is deze gemaakt van iepenhout van Nederlandse bodem. Mooie bomen die toch gerooid moesten worden omdat de bast een ziekte onder de leden had. Zo krijgt het hout een tweede leven. Naast het feit dat het Nederlandse hout mooi en sterk is, draagt deze werkwijze bij aan vermindering van transporten en CO2 uitstoot en daarmee aan een duurzamere wereld.

Het tapijt op de werkvloeren zijn van haar van Kasjmirgeiten van de hoogvlakten van Mongolië. Al hun haar wordt gebruikt: De zachte binnenvacht voor het Kasjmir, het ruige dekhaar dat aan de buitenkant zit voor het tapijt. Mongoolse vrouwen - die doorgaans onvoldoende werk hebben – zijn verantwoordelijk voor het verzamelen en sorteren van de vacht. Het uitzoeken van de juiste vacht is voor hen een sociale aangelegenheid. De toplaag van het tapijt kan worden gescheiden van de onderlaag en is zo voor hergebruik geschikt.

Eosta Banken

 

De systeemwanden in het gehele pand zijn van glas en aluminium en zijn “minimalistisch” ontworpen met het oog op hergebruik. Het isolatiemateriaal in de muren is gemaakt met cellulose vezels uit afvalstromen van papier en karton en is dus 100% circulair.
Voor een rustig overleg kunnen de medewerkers van Eosta gebruik maken van een zitje bij de open haarden op de begane grond of de eerste verdieping. Deze open haarden zijn geplaatst in wanden bekleed met steenstrips die vervaardigd zijn van bouwafval. In de praktijk was het daardoor niet mogelijk om de kleur van de steenstrips in de twee voorkeurstinten te krijgen aangezien al snel bleek dat de beschikbare afvalhoop niet toereikend was. Ook is geen enkele steenstrip gelijk qua vorm en grootte, wat uiterste precisie en vakmanschap van de zetters vergde.

 

Eosta Kussens

 

Op de tweede verdieping bevindt zich het restaurant. Het meubilair bestaat uit bankjes, bekleed met leer van biologische koeien die prettige leefomstandigheden hebben gekend. Het leer heeft een duurzame bewerking ondergaan en is chroom- en aldehyde vrij gelooid.

Deze opsomming van circulaire materialen in het kantoor van Eosta is slechts een klein deel van de eindeloze reeks voorbeelden die het kantoor rijk is.

Financieel: Op zoek naar pay-for-use constructies

Ook op financieel gebied brengt circulair ondernemen een grote verandering met zich mee. De financiële markt staat wat dit onderwerp betreft nog in de kinderschoenen en sluit vaak niet aan bij de behoefte van voorlopers als Eosta. In co-creatie met Logge Circulair heeft Eosta gezocht naar een circulair businessmodel waarbij het eigenaarschap verschuift van afnemer naar de leverancier. Dit realiseer je door over te gaan naar de pay-for-use-constructie. Hierdoor is niet Eosta eigenaar van de materialen maar de leverancier. Eosta betaalt de leverancier voor het gebruik ervan: Product As A Service.

Financiële dienstverleners bieden vandaag de dag nog onvoldoende oplossingen die 100% volstaan. Eosta, Logge Circulair en ABNAMRO hebben intensief overleg gevoerd over de mogelijkheid om het Eosta project in een Product As A Service-model gefinancierd te krijgen. Dit is tot op heden nog niet gelukt maar het heeft er wel toe bijgedragen dat ABNAMRO een nieuw “Product As A Service”-team (PaaS-team) heeft opgezet om als eerste bank deze diensten te gaan ontwikkelen. Lees hier meer over financiële oplossingen voor circulaire economie of circulaire businessmodellen.

Doelen van Eosta

Bij aanvang van het project had Eosta heldere doelen gesteld voor wat betreft de inrichting van het kantoor. In hun rol van ontwerper en inrichter hebben Ex Interiors en Logge Circulair aan de volgende doelen bijgedragen:

  • Creatie van een zo circulair mogelijk interieur, ontstaan door een unieke samenwerking tussen opdrachtgever, ontwerper, interieurinrichter en leveranciers
  • 1e circulaire interieur op basis van ‘betalen voor gebruik’ • Ontwikkeling en uitbreiding van kennis rondom circulaire economie
  • Opbouw van groot netwerk van circulaire leveranciers van circulaire materialen
  • Het realiseren van een proces- en ketenverandering

Inmiddels is het nieuwe kantoor opgeleverd en hebben de medewerkers van Eosta het pand in gebruik genomen. Als voorloper op het gebied van circulair bouwen en inrichten heeft Eosta samen met Ex Interiors en Logge Circulair een significante stap gezet in de goede richting. Eosta is future-proof!