De noodzaak van een nieuwe leiderschapsvorm


leiderschapsvorm

Maandag was een bijzondere dag. Ik mocht op het eerste Nederlandse symposium over Circulair Leiderschap een workshop geven over circulair leiderschap in het MKB.  Hieronder wil ik u meenemen in mijn ervaringen van die dag.

VUCA

Tegenwoordig bevinden wij ons in een VUCA-wereld. Dit staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambigius. De markt is continu en met hoge snelheid in beweging, wat een grote mate van onzekerheid, vaagheid en complexiteit met zich meebrengt. Doordat er constante veranderingen plaatsvinden zal het maken en volgen van een gedetailleerde meerjaren strategie steeds moeilijker worden. De VUCA-wereld vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap: circulair leiderschap.

Wat is circulair leiderschap?

Circulair leiderschap draait in mijn ogen om het in beweging brengen van de mensen die de visie van het bedrijf delen en gedreven zijn om de droom van uw organisatie na te streven. Alleen wanneer u er zelf van overtuigd bent dat u het uiteindelijke doel zal bereiken en u hier volledig voor inzet, zal u in staat zijn om medewerkers in beweging te brengen. Veel deelnemers van het symposium deelde mijn mening en gaven aan dat je zelf het goede voorbeeld moet geven om anderen te inspireren.

Circulair Leiderschap in de praktijk

Het is aan u als leider om een duidelijke stip aan de horizon te zetten en de juiste omstandigheden te creëren die ervoor zorgen dat u hier samen met uw team naartoe kan werken. Op de weg naar uw grote droom zult u vaak van uw pad worden gebracht maar laat dit niet tot paniek in de tent leiden. Hou een open mind voor wat er op u af komt, deel dit met uw collega’s en verlaag de drempel voor het inbrengen van ideeën. Dit verhoogt de betrokkenheid en medewerkers zullen zich meer verbonden voelen met uw organisatie. Uw droom wordt hun droom. Ga gezamenlijk op zoek naar wat wel en niet werkt, want uitproberen is de sleutel tot succes. Maar bovenal: blijf flexibel.

Great things in business are never done by one person, they’re done by a team of people - Steve Jobs