Transitie naar Circulair


Transitie van een lineaire naar een circulaire producten voor uw interieur

Veruit de meeste producten zijn lineair geproduceerd: fossiele grondstoffen worden omgezet in producten die aan het eind van de levensduur resulteren in afval of brandstof. Wij hergebruiken en recyclen sommige producten wel, maar dit levert meestal minder hoogwaardige materialen en producten op. Daarmee gaan vele miljarden euro’s per jaar verloren, terwijl fossiele grondstoffen schaarser worden en de afvalberg groeit.

 

Afval van het ene is de grondstof voor het andere product

Circulair produceren betekent vooraf nadenken over materiaalkeuze, ontwerp en waarde van producten aan de basis van de kringloop. Hierdoor kunnen producten of delen daarvan aan het eind van de gebruiksduur hergebruikt worden en worden gerecycled in hoogwaardige producten of grondstoffen. Met andere woorden: afval van het ene product is de grondstof voor een ander product.

 

Twee kringlopen in het circulaire systeem

Het circulaire systeem van produceren kent twee kringlopen: de biologische en de technische. In de biologische kringloop vloeien materialen na de levensduur weer terug de natuur in. In de technische kringloop zijn de producten en onderdelen zo ontworpen dat deze op een hoogwaardig niveau hergebruikt kunnen worden waarbij de economische waarde zoveel mogelijk behouden blijft.

 

Transitie van lineair en circulair: steeds duurzamer

Steeds meer mensen beseffen dat de overgang van lineaire naar circulaire producten gemaakt moet worden en willen een stap zetten. Een eerste stap zetten is makkelijker dan u denkt. U kunt beginnen met het verduurzamen van uw kantoorinrichting. Logge maakt inrichtingen op maat die een levensduur van 30 jaar hebben. De lineaire levensduur van het interieur is daarmee maximaal opgerekt. Bent u toe aan een nieuwe kantoorinrichting? Dan kunt u nadenken over het gebruik van duurzamere materialen voor uw kantoormeubelen. Bijvoorbeeld bureaus van duurzaam hout, recyclebare Herman Miller bureaustoelen of gereviseerde industriële lampen. Is uw kantoorinrichting nog prima, maar bent u toe aan iets nieuws? Of bent u een echte pionier en wilt u voorop lopen in de trends? Wij adviseren u graag over een make-over voor uw werkomgeving.

Butterfly model Ellen McArthur Foundation

Bron: Ellen MacArthur Foundation