In welke werkomgeving zijn medewerkers het meest productief?


Van hip & trendy: Agile werken in creative spaces tot de old school kantoorsetting

 
In de tientallen jaren dat Logge interieurs bouwt voor zeer verschillende bedrijven hebben wij heel wat trends en stijlen voorbij zien komen. Recent liep ik een kantoor binnen waar ik altijd de nieuwste trends aantref. Vorige keer zag ik daar multidisciplinaire teams druk in discussie met elkaar in kleine, glazen ruimtes met tientallen ‘sticky notes’ aan de muur. Agile werken en een scrumsessie in een ‘creative space’ is het helemaal tegenwoordig. Deze keer viel mij iets anders op in dit kantoor. Alsof ik terugging in de tijd, zag ik bureaus in groepjes staan compleet met eigen plant, een foto van het thuisfront en eigen doosjes thee van een hip merk. Het leek op de kantoorinrichting uit de beginjaren van Logge. Het zette me aan het denken. Welke trends kwamen voorbij? En waar voelen werknemers zich het beste bij, vroeg ik me af. In welke werkomgeving zijn zij het meest productief? En bestaat er wel zoiets als de ultieme werkplek?

Wij hebben altijd met veel plezier het kantoorinterieur dat de klant in gedachten had, tot leven gebracht en zijn zo met veel stijlen in aanraking gekomen. Het ultieme kantoor voor iedere klant ziet er elke keer compleet anders uit. Elke organisatie is anders en heeft andere medewerkers en dus andere wensen en behoeften. Daarnaast veranderde de kantoorinrichting in de loop van de jaren mee met nieuwe manieren van werken, waarbij medewerkerstevredenheid en productiviteit een steeds grotere rol gingen spelen.

Old school: kantoorkamers met eigen bureau

In de begin jaren van Logge hadden kantoorpanden afdelingen met veel individuele werkkamers vol kasten en een eigen bureau voor elke werknemer. Mensen werkten lekker rustig alleen of met een paar collega’s, hadden veel privacy en konden hun eigen, ideale werkomgeving creëren. Wel of geen planten, wel of geen muziekje op de achtergrond en in die jaren nog: wel of niet roken. Erg ruimte efficiënt was deze inrichtingsstijl niet en van ‘even snel’ overleggen was ook geen sprake: vergaderingen in afgesloten vergaderruimtes werden ruim van tevoren ingepland.

Kantoortuinen: niet voor iedereen ideaal

Niet lang hierna kwamen de kantoortuinen in trek: grote, open kantoorruimten met allerlei afdelingen bij elkaar, gescheiden door lage tussenwandjes. Het idee was: snellere en betere communicatie, ruimtebesparing en een open werkcultuur. Hiertegenover stond dat de werkomgeving rumoerig was. Toen uit onderzoeken naar medewerkerstevredenheid bleek dat de kantoortuin lang niet voor iedereen de ideale werkomgeving was, ontstond een nieuwe inrichtingsvorm: een kantoortuin gecombineerd met individuele werkplekken en afgesloten overlegruimtes. Deze gecombineerde inrichtingsvorm is qua ruimte efficiënt en biedt medewerkers de mogelijkheid om zich terug te trekken wanneer daar behoefte aan is. 

 

Rabobank Almere Werkplekken


Het nieuwe werken: flexibiliteit en een goede work-life balans

De komst van millennials - jonge professionals geboren tussen 1980 en 1995 – leidde tot ‘het nieuwe werken’ waarbij de medewerkerstevredenheid op een nieuwe manier centraal kwam te staan. Dit leidt tot productievere medewerkers, blijkt uit onderzoek. Millennials hebben behoefte aan meer flexibiliteit en een goede work-life balans. Om files te mijden, willen ze zelf bepalen wanneer én waar ze werken en zijn dus met hun laptop thuis te vinden, in een koffiezaakje en zelfs op het strand. Vaste werkplekken voor iedere werknemer werden overbodig en maakten plaats voor - onpersoonlijke - flexwerkplekken met in-hoogte-verstelbare bureaus waar iedereen met een slechts een draadje kan inpluggen. Millennials brachten nog een nieuw concept met zich mee: de woonkamers en relaxruimtes met comfortabele meubels en een huiselijke sfeer voor een korte break of informeel overleg.

Hip & trendy: agile en scrum

De trend van nu is scrummen en agile werken. De gedachte is dat medewerkers beter presteren en creatiever zijn bij deze vrije manier van werken in multidisciplinaire teams. Agile werken draait om teamwork en veel korte overlegsessies en zorgt dus voor de ‘come back’ van de medewerkers op kantoor. Scrummen met het team vraagt om een afgesloten ruimte in een heel eigentijds jasje: een creative space. Een ruimte die out of the box denken, innovatie en creativiteit stimuleert. Deze nieuwe ‘hotspot’ heeft gladde muren om ‘super sticky notes’ in felle kleuren en white board folie op te plakken, magneetborden en meerdere oplaadpunten voor mobiele telefoons. Luxueus ingerichte creative rooms hebben muren van kurk of stalen magneetwanden om innovatieve ideeën op te hangen en glazen wanden voor transparantie. De traditionele vergadertafel is in de creative room taboe: er wordt gewerkt op comfortabele lounge banken of een ‘duo-seat-to-meet’.

 

Liberty Global Bespreek Tafel


De ‘come back’ van het eigen bureau

Nu steeds meer bedrijven agile werken, zien wij de vraag naar creatieve ruimtes groeien. En - terug naar het begin van mijn verhaal - we zien nog een trend ontstaan. Nu werknemers weer meer op kantoor werken, willen ze weer een vaste werkplek met meer gezelligheid en wat persoonlijke spullen. Dus: een eigen bureau met daarop een hippe cactus, een vrolijke familiefoto en een mok met een eigen favoriete thee. Een beetje terug naar de kantoorsetting van jaren terug: een eigen werkplek, maar wel in een gedeelde ruimte met bureaus in groepjes bij elkaar. Vraagt u zich af of de kwaliteiten van uw mensen wel maximaal benut worden? Of zij hun talenten optimaal ontwikkelen? Een werkomgeving waar de medewerker centraal staat heeft een positieve invloed op de productiviteit. Vraag uw personeel dus eens wat ze van hun werkomgeving vinden en overweeg om wat veranderingen aan te brengen. Want …. When a flower doesn’t bloom, you fix the environment in which it grows, not the flower itself.

Meer lezen over dit onderwerp? Ga naar: Productiviteit verhogen door meer natuurlijke elementen.